Nincs, aki megépítse az áfacsökkentett házakat

Nincs, aki megépítse az áfacsökkentett házakat

2016-01-14 11:34:32
Forrás: Portfolio.hu

Az új lakások áfájának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése megnövelte a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendeléseit, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, amelyek nagy hányada a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni - nyilatkozta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. 


A készházépítők legjobb éve 2009-ben volt, akkor 2200 könnyűszerkezetes családi ház épült. Ebből az akkor még készházépítő tagozatba tömörült 31 cég 950 házra kapott megbízást. A megrendelések száma a múlt évben 100-ra csökkent, miközben a tagozatba tömörült cégek száma hétre apadt.

Az áfacsökkentés hatására a könnyűszerkezet-építő tagozatba tömörült társaságok 100 készházra kaptak megrendelést, így már január elején annyi a munka, mint tavaly egész évben volt. Gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya, egy-egy csapat 5 emberből áll és tagjait nem lehet egyik napról a másikra kiképezni. A helyzet annyira rossz, hogy az újsághirdetésekre egyáltalán nincs jelentkező, így nem marad más lehetőség, mint a külföldre - leginkább Németországba - távozott szerelőcsapatok hazacsábítása. Ez azonban csak az ottani bérek itthoni megadásával lehet - véli az elnök. Külföldön is fellendülőben van a készházépítés, így a jelenlegi munkaadók mindent megtesznek a szakemberek megtartásáért.

Egy földszint- és tetőtér-beépítéses, 150 négyzetméteres alapterületű ház alapozás nélkül 30 millió forintba kerül az 5 százalékos áfával. A magasabb bér miatti többlet munkadíj egy házra vetítve mintegy 2 millió forintot tesz ki, így máris 3 millióra olvad az áfacsökkentésből adódó 5 milliós árelőny - jegyezte meg.

INGATLAN HÍREK
lakás áremelkedés
Így drágultak egy év alatt 20 milliót a lakások a botrányos pesti projektben
Mindig vannak újabb és újabb horrorsztorik a hazai lakáspiacon, megannyi történet arról, hogy hogyan jártak pórul azok, akik új építésű projektekben vásároltak, vagy vásároltak volna. Nemrég egy IX. kerületi lakópark kapcsán merültek fel problémák, a vevők dönthettek, hogy semmissé válik a szerződés és visszakapják a két évvel ezelőtt befizetett összeget, vagy ha ráfizetnek a korábbi vételárra elvileg átvehetik a lakásokat. A projekt érdekessége, hogy ha összehasonlítjuk a tavaly őszi és az idei kínálati árakat az adott lakásoknál ebben a projektben, bizony 20 millióval magasabb árakkal fogjuk szembe találni magunkat.Ingatlan 2019. szeptember 04. 09:02
átlagkereset, bérek, lakásárak
A béremelések sem segítenek a lakásvásárlókon
A bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal, a nettó pedig 7,8 százalékkal növekedett 2016 január és december között. A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon, a lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.
CSOK, lakás, drágulás, lakás vásárlás, ingatlan vásárlás, új lakás vásárlás
Minden eddiginél drágábbak idén a lakások
2016. I. negyedévében tovább emelkedtek a lakásárak - derül ki az FHB Lakásárindex elemzéséből. Az index értéke a korábbi 199,93-ról, 215,06-ra változott, így a drágulás mértéke a tavalyi utolsó negyedévhez képest nominálisan 7,6, míg reál értelemben 8,8 százalékos volt. Ez a válság utáni felívelés során mért legmagasabb negyedéves árnövekedést jelenti, az 1998 óta számított mutató még sohasem állt ilyen magasan. 
lakásbörze, Lurdy, lakásvásárlás
Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén
Felfokozott várakozás előzte meg a kiéhezett lakásvásárlók részéről a Lurdyban megrendezett Lakásbörzét,ahol az ingatlanfejlesztők színe-java vonultatta fel a hazai új lakás kínálatot.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!