Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén

Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén

2016-05-12 10:57:26
Forrás: miosz.hu

Felfokozott várakozás előzte meg a kiéhezett lakásvásárlók részéről a Lurdyban megrendezett Lakásbörzét,ahol az ingatlanfejlesztők színe-java vonultatta fel a hazai új lakás kínálatot.

Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy egy rövid ingatlanpiac elemzést készítsünk!

Érdeklődésünk középpontjában az ingatlanfejlesztések  álltak, és azt igyekeztünk feltérképezni, hogy a börzén megjelenő újépítésű lakások építése milyen fázisban van; előértékesítés folyik-e vagy vannak-e már beköltözhető lakások.

A LAKÁSBÖRZÉN ÖSSZEGYŰJTÖTT ADATOKAT A KÖVETKEZŐ TÁBLÁZATBAN ÖSSZESÍTETTÜK:
Lakasbörze projektek 2016.marc

ÉS, HOGY MIT SUGALLNAK A SZÁMOK EGY INGATLANSPECIALISTÁNAK, ARRÓL KIRSCH GÁBOR-T, A MIOSZ ELNÖKSÉGI TAGJÁT KÉRDEZTÜK:
A 2016 tavaszi Lakásbörzén közel 2.300 db új lakással jelentek meg az ingatlan fejlesztők.

Érdekes adat, hogy ebből csak 22 %,  kb 500 db lakás az, ami már épül. A többire még nincsen építési engedély, azok az előértékesítés (vagy regisztráció) fázisában vannak.

A börzén a legtöbb lakást egyébként a 13. kerületben kínálták, amelyet a 11. kerület követett.
Agglomerációs beruházásból nagyon kevés jelent meg a kínálatban.

Ettől is érdekesebb, hogy csak 7%, összesen 167 db lakás az, ami ezek közül még eladó, ezekből válogathatnak azok, akik tervezhető időn belül szeretnének új lakásukba beköltözni, mert a börzén megjelent lakás kínálat túlnyomó részben még csak a tervezőasztalon létezik.

Összességében pozitív fejlemény az új projektek megjelenése, még ha egyelőre csak terv asztalon is, mert a lakáspiac kiegyensúlyozásához kellenek az új lakások.

Hasonló helyzet egyébként a 2000-es évek elején volt, amikor az állami kamattámogatásos hitelek, és a szocpol hatására megélénkült az építőipar és elindult az új lakás piac.

Azóta viszont,  az akkori hurrá optimizmus után átéltünk egy gazdasági válságot, és érdekelt bennünket, hogy a vevők most is ugyanakkora vehemenciával vetik-e bele magukat a nulláról induló lakásprojektekbe.

Következő cikkünkben annak járunk utána, hogy szívesen vesznek-e az emberek lakásokat a tervasztalról, illetve hogy milyen buktatói lehetnek, mire kell figyelni az ilyen vásárlások esetén.

INGATLAN HÍREK
lakás áremelkedés
Így drágultak egy év alatt 20 milliót a lakások a botrányos pesti projektben
Mindig vannak újabb és újabb horrorsztorik a hazai lakáspiacon, megannyi történet arról, hogy hogyan jártak pórul azok, akik új építésű projektekben vásároltak, vagy vásároltak volna. Nemrég egy IX. kerületi lakópark kapcsán merültek fel problémák, a vevők dönthettek, hogy semmissé válik a szerződés és visszakapják a két évvel ezelőtt befizetett összeget, vagy ha ráfizetnek a korábbi vételárra elvileg átvehetik a lakásokat. A projekt érdekessége, hogy ha összehasonlítjuk a tavaly őszi és az idei kínálati árakat az adott lakásoknál ebben a projektben, bizony 20 millióval magasabb árakkal fogjuk szembe találni magunkat.Ingatlan 2019. szeptember 04. 09:02
átlagkereset, bérek, lakásárak
A béremelések sem segítenek a lakásvásárlókon
A bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal, a nettó pedig 7,8 százalékkal növekedett 2016 január és december között. A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon, a lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.
CSOK, lakás, drágulás, lakás vásárlás, ingatlan vásárlás, új lakás vásárlás
Minden eddiginél drágábbak idén a lakások
2016. I. negyedévében tovább emelkedtek a lakásárak - derül ki az FHB Lakásárindex elemzéséből. Az index értéke a korábbi 199,93-ról, 215,06-ra változott, így a drágulás mértéke a tavalyi utolsó negyedévhez képest nominálisan 7,6, míg reál értelemben 8,8 százalékos volt. Ez a válság utáni felívelés során mért legmagasabb negyedéves árnövekedést jelenti, az 1998 óta számított mutató még sohasem állt ilyen magasan. 
végrehajtás, ingatlan végrehajtás
Mire ügyeljünk, ha végrehajtás alatt álló ingatlant szeretnénk vásárolni?
Előfordulhat, hogy valaki olyan ingatlant kíván megvásárolni, amelynek a tulajdonosával szemben tartozások miatt végrehajtási eljárás van folyamatban. Ebben az esetben a vevő alapvető érdeke, hogy az ingatlan tehermentesen kerüljön a tulajdonába. Ha az ingatlanra már végrehajtási jog került bejegyzésre, akkor tehermentes tulajdont úgy szerezhet a vevő, ha a végrehajtási jog a tulajdoni lapról törlésre kerül. Hogyan érhető el a végrehajtási jog törlése, és mire kell figyelnie a vevőnek?     
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!