Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék

Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék

2022-09-02 12:54:05

Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.


Portfolio
2022. augusztus 30. 09:51


A kedvezményes lakásáfa bejelentési (illetve az építési engedély megszerzésének) határidejének két éves kitolása után


MOST AZ ÉPÍTKEZÉS BEFEJEZÉSÉNEK A HATÁRIDEJE IS KITOLÓDHAT, EZ 2028 DECEMBER 31-IG


- derül ki Varga Mihály Facebook bejegyzéséből. A határidő kitolását az Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, a Pénzügyminisztérium pedig elfogadta és támogatja. A végleges döntést az országgyűlés fogja meghozni. A pénzügyminiszter szerint ez évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél.

Amennyiben a javaslat átmegy a parlamenten (és nincs okunk azt feltételezni, hogy ne így lenne), úgy az 5%-os lakásáfa így minden új építésű lakásra vonatkozik majd, mely 2024 végéig megszerzi az építési engedélyt - vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették - és 2028 végéig befejezik az építését.

A döntés fontos kérdőjelet oszlat el a lakáspiacon. A kormány még július végén jelentette be, hogy folytatódik a sikeresnek bizonyult kedvezményes lakásáfa-program, de eddig nem volt egyértelmű, hogy a bejelentés és az építési engedély megszerzésének határidejével az építés befejezésének határideje is módosul-e.

Mint azt az eredeti bejelentés után elemzésünkben összegeztük: a kedvezményes áfa meghosszabbítása kedvező, mert nem fognak befagyni az új projektindítások - amire egyébként valós esély volt -, a lakosság inkább mer majd magán jelleggel építkezni (generálkivitelező bevonásával) és év végén sem lesz őrületes kapkodás az építészeti tervek és egyéb engedélyeztetések elfogadásakor. Másfelől ugyanakkor a szabályok folyamatos módosítgatása káros hatással is van a lakáspiacra, aminek alapvetően egy kiszámítható szabályozói környezetre lenne szüksége.


Címlapkép: Getty Images

Címkék: építőipar, Varga Mihály, ingatlan, építkezés, évosz, építési engedély, kedvezményes lakásáfa

GAZDASÁG
lakások
Megőrülnek a magyar családok az otthonfelújítási támogatásért - Elérte a százezret az igénylések száma
Több mint százezer család igényelte otthona felújításához a vissza nem térítendő állami támogatást - közölte Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn Facebook-oldalán.Portfolio  2022. február 14. 09:47
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
lakás ár
Így változnak a lakásárak a világ nagyvárosaiban - Hol áll Budapest?
2019. január 10. 09:40 Európán belül Budapesten nőttek tavaly legnagyobb mértékben a lakásárak a Knight Frank felmérése szerint. Az egyes országok statisztikai hivatalai alapján készült vizsgálat azt mutatja, hogy a magyar fővárosban 19 százalékkal került többe 2018 harmadik negyedévében egy lakást, mint egy évvel azelőtt.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!