Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!

Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!

2022-01-27 13:37:06
Forrás: webkapu.hu

Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.

Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.


Miért lehet elkerülhetetlen a vezetékek felújítása?

A panel lakások elektromos hálózata már az akkori kor standardjai szerint is hagyott kívánnivalót maga után. A panelek nagy részében egyáltalán nem volt földelt áram, ami már egy hűtőszekrény vagy egy mosógép használata esetén is elengedhetetlen. A panelekbe jellemzően alumínium vezetékeket építettek be, ami a réz vezetékeknél olcsóbb volt, teherbírása azonban sokkal gyengébb. Ha csupán kisebb teljesítményű fogyasztókat használnánk egy lakásban, mint például a lámpák, akkor az alumínium vezetékek is egész sokáig bírnák. De hol van már olyan háztartás, amiről ez elmondható?

Manapság a konyhákban mikrohullámú sütőn, kenyérpirítón dagasztógépen kívül a mosogatógép is alapfelszereltségnek tekinthető, és sok esetben a korábban gázzal üzemelő sütő- és főzőlapokat is elektromosra cserélték. Ezek a fogyasztók jelentős energiaigényűek, az alumínium vezetékek ekkora terheléstől hamar tönkremennek, így az eszközök áramellátás nélkül maradnak.

Ha az ember a mai igényeknek megfelelően szeretne élni egy panel lakásban, egészen biztos, hogy az elektromos rendszert teljes egészében fel kell újíttatnia.


Hogyan lehet az új vezetékeket elhelyezni egy panel lakásban?

A kérdés összetettebb, mint elsőre gondolnánk. Panel lakásban nem lehet egyszerűen minden falat normál, 3 cm mély hornyokkal végégvésni, és a hornyokban elvezetni a vezetékeket. Az még csak a kisebbik baj, hogy a válaszfalak általában 6 cm vastagságúak, és egy 3 cm mély véséstől átszakadhatnak. A nagyobb probléma a 15 cm vastag főfalak vésésekor merülne fel. A 3 cm mély hornyok jó néhány betonvasat is átvágnának, ami azért baj, mert végső soron ezek biztosítják a ház állékonyságát.

Panel épületek falának esetében a beton vágás statikai engedélyhez kötött. A főfalak hosszirányú vésésének engedélyezéséhez nem lesz statikus, aki a nevét adná. Lássuk be, egy lakás felújítása nem ér annyit, hogy azzal az épület állékonyságát veszélyeztessük.



Kábelcsatorna

Ha nem a falban, akkor csak a falon kívül lehet elvezetni a vezetékeket. Erre esztétikailag kevésbé előnyös, de költséghatékony megoldás, ha a vezetékeket műanyag kábelcsatornában vezetjük el. Jól ismert, de nem igazán kedvelt megoldás ez sok társasházban, ahová utólag vezették be a kábeltévét.


Álmennyezet

Esztétikailag előnyösebb, ha álmennyezetet alakítunk ki. Az álmennyezetben vízszintes irányban bárhová elérhetnek a vezetékek, innen szükség lesz még némi függőleges vésésre, hogy a vezetékek elérjék a konnektorok és kapcsolók szintjét. A lakás teljes területére kiterjedő álmennyezet kialakítása jelentős költséggel jár, és a lakás belmagasságát is csökkenti pár centiméterrel. Van azonban ennek a megoldásnak egy nagy előnye is. A gipszkarton álmennyezetben rejtett világítás is kialakítható, elhanyagolható többletköltséggel.


Padlóban

Lehetséges a vezetékeket a padlóban elvezetni. Ha a régi (jellemzően parketta) burkolatot eltávolítjuk, a beton födémre helyezett 5 cm vastag XPS (erősített hungarocell) réteg megfelelő helyet biztosít vezetékek védőcsőben való fektetéséhez. Ebben az esetben ajánlott az XPS felett egy vékony OSB lap és egy párazáró fólia elhelyezése. Ez után következhet a melegburkolás (laminált parketta, vagy vinyl lerakása). Ez a megoldás sem lesz olcsó, viszont az XPS hangszigetelésként is szolgál majd, és így az alsó lakó felé (és felől) lesz némi védelmünk a hangok terén. A padlóban elvezetett szakaszok után a falakban természetesen kell majd függőlegesen vésni egy kicsit a konnektorok magasságáig, ez azonban statikai szempontból elhanyagolható hatású beavatkozás.


Bármelyik megoldást is választjuk, lesznek előnyei és hátrányai. Annyi biztos, hogy amennyiben egy olyan panel lakást vásárol, aminek már fel van újítva az elektromos rendszere, azzal több millió forintos, vásárlás utáni költségtől kíméljük meg magunkat.

webkapu.hu

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Miként lehet a távhőből a jövő csodafegyvere?
Miként lehet a távhőből a jövő csodafegyvere?
Több fejlesztést is tervez a FŐTÁV Zrt. a következő években, amelyek célja, hogy még szélesebb körben alkalmazott fűtési móddá válhasson a távhő, ráadásul a jövő már nem csak a fűtésről szól majd a cégnél, hanem a hűtést is előtérbe kívánják helyezni. A távhő népszerűsége az elmúlt években növekedett, számos irodakomplexum, vagy lakásprojekt választotta fűtési módként. Dr Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a Portfolio FM&Office konferencián tartott előadást a távhő jövőjével kapcsolatban. 
Kastély vs. garzon – Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?
Kastély vs. garzon – Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?
lakásvásárlás, biztonság, környék, betörés
Betörők leselkednek a te házadra is?
Lakásvásárlás előtt számos tényezőt figyelembe veszünk mielőtt meghoznánk a döntést arról, hogy hol vásároljuk meg leendő otthonunkat. A közlekedésen, a környék hangulatán és a lakás típusán túl fontos szempont a környék közbiztonsága is. Ennek kapcsán utánajártunk, hogy az egyes fővárosi kerületekben és a megyeszékhelyeken mennyi bűneset és ezen belül mennyi lakásbetörés történik, meghatározva ezzel a legbiztonságosabb és legveszélyesebb környékeket.     
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!