Betörők leselkednek a te házadra is?

Betörők leselkednek a te házadra is?

2016-06-23 11:42:42

Lakásvásárlás előtt számos tényezőt figyelembe veszünk mielőtt meghoznánk a döntést arról, hogy hol vásároljuk meg leendő otthonunkat. A közlekedésen, a környék hangulatán és a lakás típusán túl fontos szempont a környék közbiztonsága is. Ennek kapcsán utánajártunk, hogy az egyes fővárosi kerületekben és a megyeszékhelyeken mennyi bűneset és ezen belül mennyi lakásbetörés történik, meghatározva ezzel a legbiztonságosabb és legveszélyesebb környékeket. 

 
 

Az Otthontérkép statisztikái szerint 2014-ben a legtöbb bűnesetet - több mint 5200-at - a VIII. kerületben regisztrálták. A megyeszékhelyek közül Miskolc áll az élen, ahol hasonlóan nagyszámú, 5100 bűnesetet jelentettek be. Az adatok között természetesen csak a bejelentett bűnesetek szerepelnek, így az eredmények is ezt mutatják. Ezeken kívül még előfordulhatnak további esetek is, de a megfelelő elemszám így is rendelkezésre áll a reprezentatív területi összehasonlítás elkészítéséhez.

Az összesített esetszámokat azonban érdemes a lakosságszámhoz viszonyítani, hogy valós képet kapjunk a bűnözési szempontból biztonságos és veszélyes környékekről. A 100 főre jutó bűneseteket nézve így már korántsem a VIII. kerület a legveszélyesebb és a megyeszékhelyek sem tűnnek annyira rossznak. A vizsgálatban megnéztük egyrészt a 100 főre jutó összes bejelentett bűnesetet, másrészt a lakástulajdonosokat érdeklő 100 főre jutó lakásbetörések számát. Ezt hasonlítottuk össze a különböző kerületekben és megyeszékhelyeken.

 

Budapest legveszélyesebb részei


Ezek alapján az összes bűnesetet tekintve Budapesten az V. kerület áll a legrosszabb helyen, ahol az adott évben minden 8. lakosra jutott egy bűneset. Ezt követi a VI. kerület ahol száz lakosonként 10 eset történt. Az átlagnál veszélyesebb még a VIII., a IX., az I. és a VII. kerület is, azaz a belváros az, ahol összességében magasabb a bűnözési ráta.

Ha kimondottan a lakásbetöréseket nézzük, akkor már változik a sorrend. Ebben a tekintetben a legdrágább budai kerületek állnak az élen. Kimagasló volt a lakásbetörések száma az I. és a II. kerületben, de a XII. kerület sem marad el tőlük sokkal. A lakásárak szempontjából legolcsóbb kerületek pedig a lista végére kerültek, a XVII., X. és XXI. kerületek tekinthetők a legbiztonságosabbaknak. 

Betörők leselkednek a te házadra is?

100 főre vetítve ez azt jelenti, hogy míg a legbiztonságosabb kerületekben 0,2 betörést jelentettek be, addig az élen álló két budai kerületből 0,6-et. A II. és az I. kerületekben tehát egy év alatt minden hetvenedik lakásba próbáltak meg betörni.
 

Vidéken biztonságosabb az élet?


Ezzel szemben a megyeszékhelyeken a lakosságszámhoz viszonyítva sehol nem volt annyi bűncselekmény, mint a főváros legveszélyesebb kerületeiben. A legmagasabb bűnözési ráták Miskolcon és Szekszárdon voltak, de az átlagnál több esetet jelentettek Salgótarjánban, Szolnokon és Egerben is. Ennek ellenére ezek az adatok nem magasabbak, mint az átlagos budapesti kerületekben. Hasonló képet mutatnak a lakásbetörési mutatók is. A száz főre vetített adatokban itt is Miskolc áll az élen, ahol egy év alatt minden 150. lakásba próbáltak meg illetéktelenül behatolni. Ez egyébként hasonló a budapesti kerületek átlagos értékeihez. A betörések szerinti második és harmadik legveszélyesebb megyeszékhely Pécs és Kecskemét volt, ahol 100 főre 0,17-0,18 betörés jutott, ami a lakásállományra vetítve minden 200-220. lakást érintette. 

Betörők leselkednek a te házadra is?

A legbiztonságosabb megyeszékhelyek mindent egybe véve Székesfehérvár és Veszprém, a lakásbetöréseket nézve pedig Békéscsaba és Székesfehérvár áll a legjobb helyen. Ezekben a városokban 20-szor kisebb az esélye, hogy bűncselekmény éri a lakásunkat, mint a betörők által legkedveltebb II. és I. kerületekben.
 

Európa többi országához képest


Magyarországon hozzávetőlegesen minden kétszázadik lakásba próbálnak meg évente betörni. Az elsőre magasnak hangzó arány mégsem számít kiugrónak, ha Európa többi országához viszonyítjuk. A népességhez viszonyított lakásbetöréseket vizsgálva például Belgiumban az egyik legmagasabb az arány, ahol minden 50. lakásba megpróbálnak betörni évente. Hollandiában sem sokkal jobb a helyzet, a magyarországihoz képest ott is háromszor gyakoribbak a lakásbetörések. Ugyancsak rosszabbak az arányok Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban. Németországban, Portugáliában és Bulgáriában pedig a magyarhoz hasonló értékeket látunk. Magyarországnál kicsit kedvezőbbek a lakásbetörési adatok Ausztriában és Svédországban, míg Európa legbiztonságosabb országai közé tartozik Csehország, Lengyelország és Finnország, ahol népességarányosan fele annyi betörés történik évente, mint nálunk.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Miként lehet a távhőből a jövő csodafegyvere?
Miként lehet a távhőből a jövő csodafegyvere?
Több fejlesztést is tervez a FŐTÁV Zrt. a következő években, amelyek célja, hogy még szélesebb körben alkalmazott fűtési móddá válhasson a távhő, ráadásul a jövő már nem csak a fűtésről szól majd a cégnél, hanem a hűtést is előtérbe kívánják helyezni. A távhő népszerűsége az elmúlt években növekedett, számos irodakomplexum, vagy lakásprojekt választotta fűtési módként. Dr Mitnyan György, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a Portfolio FM&Office konferencián tartott előadást a távhő jövőjével kapcsolatban. 
Kastély vs. garzon – Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?
Kastély vs. garzon – Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!