Luxus lett az új lakás? - Mutatjuk a legdrágább kerületeket!

Luxus lett az új lakás? - Mutatjuk a legdrágább kerületeket!

2017-01-05 13:50:51

A 2016-os év a lakásárak további emelkedésétől és az új építések újbóli beindulásától volt hangos a lakáspiacon. Budapesten fejlesztők tucatjai indítottak új projekteket, számos lakás pedig már a tervasztalról elkel - olyan árakon, melyek néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlenek lettek volna. A legdrágább fővárosi kerületekben bőven 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterárakkal találkozhatunk, de akad olyan pesti városrész is, ahol már 300 ezer forintos egységáron is vásárolhatunk lakást.


A Budapesti Lakáspiaci Riport (az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index közös vállalkozása) összesen 323 projektben, több mint 10 000 fővárosi új építésű lakásról gyűjtött adatot, melyeket 2016 utolsó negyedévében értékesítettek vagy értékesítésre kínáltak. Mivel több olyan nagy fejlesztő is akad, mely nem hozza nyilvánosságra árait, így az adatbázis nem fedi le teljes mértékben a budapesti újlakás-piacot, de jól reprezentálja azt.

Az elérhető adatok alapján az átlagos budapesti új építésű lakás alapterülete 61 négyzetméter. Mintegy 47 százalékukhoz terasz is tartozik, mely átlagosan 16 négyzetméteres, nagyjából 40 százalékuk erkéllyel rendelkezik, melynek átlagos mérete 10 négyzetméter, 7 százalékukhoz pedig átlagosan 96 négyzetméteres kert kapcsolódik.

Luxus lett az új lakás? - Mutatjuk a legdrágább kerületeket!

 

Ahogy a fenti táblázatból kiderül, a legdrágábban az 5., illetve a 12. kerületben vásárolhatunk új építésű ingatlant - ezeken a helyeken bőven 1 millió forint feletti négyzetméterárakkal találkozhatunk. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az 1., 2., a 3. és 11. kerület, valamint Pesten a 6-9. kerületek, ahol az egységárak 600 és 900 ezer forint közül mozognak. Két pesti kerület, melyek a lakásépítések hőskorában a legnagyobb számban vonzották a fejlesztőket, a 13. és 14., valamivel olcsóbbak, 500 és 600 ezer forint körüli négyzetméterárakkal. Budapest többi - külső - kerületben 500 ezer forintos egységár alatt vásárolhatunk, sőt a városközponttól legtávolabb eső kerületekben már 400 ezer forint alatt is hozzájuthatunk egy négyzetméternyi új építésű lakáshoz.

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
új ház 5%, új ház, új családi ház
5%-os új családi ház ÁFA buktatói (kötelező olvasmány)
Azt gondolhatja az építésztervező, a családi ház kivitelezője, vagy a családi ház építtetője, hogy a 200-220 m2-es nettó alapterületű családi házra 5% ÁFA tartalmat számlázhat. 
Ezért nincsenek új lakások
Ezért nincsenek új lakások
Egyelőre a fejlesztőknek nem éri meg lakást építeni, ezért nem látszik a javulás az átadott lakások számában Magyarországon a lakáspiaci fellendülés ellenére. Talán 400 ezer - 450 ezer forint körül lehet az a határ, aminél már érdemes lehet projektet indítani. Ennek elérésére is van lehetőség, az árak folyamatosan kúsznak felfelé, kérdés azonban, hogy hányan akarnak majd ilyen magas áron vásárolni. Angel Gáborral, a BIF (Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) vezérigazgatójával beszélgettünk a lakásépítésekről és a lakáspiac kilátásairól. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!