Mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt ingatlan adásvételnél?

Mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt ingatlan adásvételnél?

2021-11-15 12:55:47

Ingatlan adásvételi  szerződések esetén gyakran találkozhatunk a „tulajdonjog fenntartással” való  eladás és a „függőben tartással” való eladás kifejezésekkel. Azonban e kifejezések  jelentése és a szerződésben játszott szerepe sokaknak nem világos. Mit jelent a  tulajdonjog fenntartás és a függőben tartás?


Az ingatlan  tulajdonjogának átruházása

Ahhoz, hogy valaki egy ingatlan tulajdonjogát szerződéssel átruházza, illetve megszerezze szükség van az írásba foglalt szerződésre (pl. adásvétel, ajándékozás, csere). Ezen kívül szükséges, hogy a tulajdonjog átruházását az ingatlan-nyilvántartásba is be kell jegyezni. A tulajdonjog átruházás ingatlan nyilvántartásba való bejegyzésének több feltétele is van. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a tulajdonjogot átruházó fél feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja a tulajdonjogot megszerző fél tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez. Ez utóbbi nyilatkozatot nevezik tulajdonjog bejegyzési engedélynek is.

Ha a vevő a teljes vételárat a szerződéskötéskor nem fizeti meg, akkor szükség van garanciára. Az eladó számára garanciális jelentőségű, hogy a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez szükséges engedélyt csak a vételár maradéktalanul kifizetésekor adja meg. A vevőnek viszont fontos annak biztosítása, hogy a már aláírt szerződésből az eladó ne hátrálhasson ki, az ingatlant másnak ne adhassa el és ne terhelhesse meg.


A tulajdonjog  fenntartás 

A tulajdonjog fenntartással való eladáskor az eladó az adásvételi szerződésben a tulajdonjogát a vételár kiegyenlítéséig fenntartja. Az eladó köteles az ingatlan-nyilvántartásba feljegyeztetni a tulajdonjog fenntartásának tényét. A tulajdonjog fenntartás ténye a vevő személyének feltüntetésével a tulajdoni  lap III. részén kerül feljegyzésre.

A tulajdonjog fenntartásának ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését követően az eladó az ingatlant harmadik személyre nem ruházhatja át és nem terhelheti meg. Ez garanciát jelent a vevő számára, hogy a teljes vételár kifizetéséig az eladó másnak nem adja el és nem is terheli meg az ingatlant. A tulajdonjog fenntartás az eladót is védi. A tulajdonjog egészen addig az övé marad, amíg a vevő a teljes vételárat ki nem egyenlíti.


Mi a tulajdonjog fenntartás előnye és hátránya?

A tulajdonjog fenntartással eladás előnye, hogy nincs időbeli korlátja. A felek határozhatják meg a tulajdonjog fenntartásának időtartamát. Az sem kizárt, hogy a tulajdonjog fenntartására külön határidőt nem írnak elő. Ez a tulajdonjog fenntartást alkalmassá teszi arra, hogy hosszú idő, akár több év alatt teljesülő adásvételi szerződések esetén is alkalmazzák.

A tulajdonjog fenntartással eladás hátránya, hogy nem véd a végrehajtási jogtól. Ha az eladóval szemben végrehajtási eljárás indul, akkor a tulajdonjog fenntartás feljegyzése nem képezi akadályát annak, hogy az ingatlanra időközben végrehajtási jog kerüljön bejegyzésre. Természetesen ebben az esetben is van lehetőség arra, hogy az ingatlant a végrehajtási jog alól tehermentesítsék, például a vételárból. Azonban amennyiben a végrehajtási jog nem kerül törlésre, akkor az ingatlan akár árverezésre is kerülhet.


Mi a függőben  tartás?

Függőben tartáskor a szerződő felek az adásvételi szerződés benyújtásakor kérik a földhivatalt, hogy a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmének elintézését a tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásáig tartsa függőben. A függőben tartott tulajdonjog bejegyzési kérelem az ingatlan tulajdoni lapján széljegyre kerül a tulajdonjog bejegyzési engedély benyújtásáig, vagy amíg a függőben tartás ideje le nem jár. A földhivatal a bejegyzési kérelem elintézését a bejegyzési engedély benyújtásáig nem kezdi el. Tehát a vevő tulajdonjoga ez idő alatt nem kerül bejegyzésre.


A függőben tartás előnye és  hátránya

Az egyik előnye, hogy a függőben tartás a vevő tulajdonjogának bejegyzését a teljes vételár kifizetéséig meggátolja. A vevő részére pedig biztosítja, hogy a vételár kifizetése esetén tehermentes tulajdont szerezzen, illetve más személy őt megelőzően ne szerezze meg az ingatlant. Ezt a hatást a függőben tartás úgy éri el, hogy a széljegyen függőben tartott bejegyzési kérelem, mint elintézetlen széljegy megakadályozza a később érkezett kérelmek elintézését amíg a függőben tartozott kérelem elintézésre nem kerül. A földhivatal ugyanis a széljegyen lévő kérelmeket iktatásuk (azaz érkezésük) sorrendjében intézi. Ezért a függőben tartott tulajdonjog bejegyzési kérelem érkezését követően beérkezett további kérelmeket sem intézi, amíg a tulajdonjog bejegyzési kérelem függőben van.

Előnye, hogy a függőben tartás a végrehajtási jogtól is véd. Ha a függőben tartott tulajdonjog bejegyzési kérelem széljegyzését követően végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelem érkezik az eladóval szemben, az nem kerül elintézésre, amíg a függőben tartás megelőzi. Ha végül a függőben tartás alapján a vevő tulajdonjogát bejegyzik, akkor a földhivatal a végrehajtási jog iránti kérelmet el fogja utasítani. Ekkor ugyanis már nem az eladó lesz a tulajdonos.

A függőben tartással való eladás hátránya lehet, hogy a függőben tartást legfeljebb 6 hónapra lehet kérni. Amennyiben 6 hónapon belül a tulajdonjog bejegyzési engedély nem kerül benyújtásra, a földhivatal a széljegyet törli és nem fogja bejegyezni a vevő tulajdonjogát. Tehát a függőben tartásos eladás akkor használható, ha a teljes vételár 6 hónapon belül kifizetésre kerül. Így a tulajdonjog bejegyzési engedélyt a földhivatalhoz be lehet nyújtani.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.huwww.kocsisszabougyved.hu

Kövessen bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest


JOGI ISMERETEK
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
ingatlan öröklése
Miként felel az örökös az örökhagyó tartozásáért?
Ha öröklésre kerül sor, akkor nem ritka, hogy az elhunyt tartozásokat hagyott hátra. Ilyen esetben mindig felmerül a kérdés, hogy az örökös felel-e az örökhagyó tartozásáért? Ha pedig az örökös felel a tartozásért, akkor fontos, hogy saját vagyonával is köteles-e helytállni?
Titokban maradhat az ingatlan ajándékozása?
Titokban maradhat az ingatlan ajándékozása?
Mikor valakit nagyon  szeretünk, akkor bizony ajándékot is örömmel adunk. Lehet az ajándék kicsi vagy  nagy, jelképes vagy épp az ellenkezője. Biztosan jó eljátszani a gondolattal,  hogy a megajándékozott személynek micsoda meglepetés és öröm ülne ki az arcára,  mikor azzal adjuk át neki egy lakás kulcsait, hogy „ez mostantól a tied”. Az  ingatlan ajándékozása is történhet titokban? Mi az, amit mindenképpen tudnunk  kell az ingatlan ajándékozásról?
A vevő szavatossági igénye, ha a vásárlás után derül ki, hogy az ingatlan más építőanyagból készült
A vevő szavatossági igénye, ha a vásárlás után derül ki, hogy az ingatlan más építőanyagból készült
A használt ingatlanok esetén  sok esetben előfordul, hogy nem az a tulajdonos adja el az ingatlant, aki  felépíttette. Régi építésű ingatlanoknál, akár tucatnyi korábbi tulajdonos  „kezén” is átmehet az ingatlan, mielőtt ismét értékesítésre kerül. Ilyen  esetekben fordul elő leggyakrabban, hogy az eladó téves tájékoztatást ad az  ingatlan valamely lényeges  tulajdonságával kapcsolatban. Például, hogy milyen építőanyagból épült az  épület. Mit tehet a vevő? Milyen szavatossági igénye lehet?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!