Így változnak a lakásárak a világ nagyvárosaiban - Hol áll Budapest?

Így változnak a lakásárak a világ nagyvárosaiban - Hol áll Budapest?

2019-01-10 15:58:38

2019. január 10. 09:40

Európán belül Budapesten nőttek tavaly legnagyobb mértékben a lakásárak a Knight Frank felmérése szerint. Az egyes országok statisztikai hivatalai alapján készült vizsgálat azt mutatja, hogy a magyar fővárosban 19 százalékkal került többe 2018 harmadik negyedévében egy lakást, mint egy évvel azelőtt.



A világ 150 városát vizsgáló elemzésben egy kínai és egy indiai város áll az első két helyen, ezt követi nem sokkal lemaradva Budapest. Az élen egyébként több indiai város is feltűnik, Európán belül pedig a magyar fővároson kívül még Porto, Rotterdam, Amszterdam, Brüsszel és Utrecht került be a top 15-be, mindenhol 10 százalék feletti éves áremelkedéssel. 

Így változnak a lakásárak a világ nagyvárosaiban - Hol áll Budapest?

Míg tehát Európán belül Budapest mellett számos holland város is feltűnik a leggyorsabb áremelkedésű városok között, addig a sereghajtók között többnyire olasz városok állnak. 13 százalékos éves árcsökkenéssel került az utolsó helyre Torino, de Genova, Palermo és Róma is bekerült az utolsó 15 közé. Több ausztrál város is az utolsó helyeken végzett 3-4 százalékos áreséssel, míg Európában Stockholmban is több mint 7 és Göteborg is több mint 3 százalékkal kerültek lejjebb az árak, vagyis Olaszország mellett úgy tűnik, Svédországban is elindult az árcsökkenés. 

Így változnak a lakásárak a világ nagyvárosaiban - Hol áll Budapest?

Az ismertebb világvárosok közül ki kell emelni Berlint és San Francisco-t, melyek mindegyikében 10 százalékkal emelkedtek az árak - Németország több városa is erős emelkedő pályán van - míg Los Angeles, Isztambul, Tokió és Párizs mérsékeltebb, 3-5 százalékos dráguláson ment keresztül. New Yorkban 2,7, Pekingben 0,4 százalékkal mentek feljebb a lakásárak, míg Londonban minimálisan, 0,3 százalékkal csökkentek.

A KSH számai egyébként egybevágnak az MNB és az OTP azonos időszakra számított értékeivel, mindkettő elemzés 20 százalékos áremelkedést mond a magyar főváros egy év alatt bekövetkezett árváltozására.
Címkék: globális lakásárak, ingatlan lakás, ingatlan, lakáspiac


GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakások
Megőrülnek a magyar családok az otthonfelújítási támogatásért - Elérte a százezret az igénylések száma
Több mint százezer család igényelte otthona felújításához a vissza nem térítendő állami támogatást - közölte Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn Facebook-oldalán.Portfolio  2022. február 14. 09:47
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!