Budapesten épül a térség legnagyobb léptékű szabadidős és kulturális beruházása

Budapesten épül a térség legnagyobb léptékű szabadidős és kulturális beruházása

2018-04-06 15:47:23

Több millió eurós befektetéseket is Magyarországra vonzhat a főváros, köszönhetően a kontinensen egyedülálló városfejlesztési és turisztikai attrakcióként megvalósuló Liget Budapest Projektnek, amely a tavalyi MIPIM-en az "ingatlanszakmai Oscaron" Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett, és idén is az érdeklődés fókuszában állt Franciaországban. A téma kapcsán Dr. Gyorgyevics Benedekkel, a Liget Budapest megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk. 


A Liget Budapest tavaly bekerült a legjobb megaprojektek közé a MIPIM-en és idén is jelen volt az eseményen. Miért fontos a MIPIM-en való jelenlét?

A legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon és vásáron, a MIPIM-en a világ legnagyobb ingatlan befektetői találkoznak évről évre, ezért volt kiemelkedő jelentőségű, hogy idén is több tízezren ismerhették meg a Liget Budapestet egyfajta referenciaprojektként, hiszen ma nincs ehhez hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztés a térségben. Ez egyúttal azt is üzente a világnak, hogy érdemes Budapestre figyelni, hiszen ahol ilyen volumenű állami fejlesztések valósulnak meg, ott a régió hatalmas gazdasági teljesítőképességgel rendelkezik, tehát magánbefektetőként is érdemes a piacra lépni.

Tavaly a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató, Best Mega Futura Project kategórián belül a legjobb európai uniós fejlesztésnek választották meg Liget Budapest Projektet. Idén már nem csak lehetőség, hanem óriási felelősség, sőt kötelesség volt ismételten részt venni a kiállításon, ahol arról tájékoztathatták a nagyszámú nemzetközi érdeklődő közönséget, hogy a tavaly még csak maketten, látványterveken megcsodált városligeti fejlesztéseket már elkezdték megvalósítani.

Mennyiben volt más a Liget Projekt fogadtatása az idén, mint tavaly?

Egy ilyen léptékű projekt tőkevonzó képessége egészen elképesztő. Cannes-ban minden évben több milliárd dollár sorsáról döntenek a befektetők: milyen helyszíneken, régiókban helyezik el forrásaikat. Az idei kiállítás tanulsága az, hogy befektetői körökben Budapest népszerűsége töretlen, és ehhez jelentős mértékben hozzájárul a Városliget történelmi léptékű megújítása. Az, hogy már idén kivitelezési fázisba lépett a projekt csak növelte ezt az érdeklődést.

Több helyszínen is javában zajlik az építkezés. Hol tartanak most a munkálatok?

Mint az ismeretes, 2017 tavaszán átadták az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült, gyönyörű új pavilonokat, míg tavaly novemberben megkezdődött az Olof Palme Ház műemléki restaurálása, mely 2018 végére fejeződik be. A park egyik legrégebbi és legszebb építményét a hagyományokra építve, de XXI. századi színvonalon újítják meg, Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással, de helyet kap benne egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is.

Igazi mérföldkő, hogy tavaly év végén elkezdődött a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése. Liget Budapest Projektnek köszönhetően a 145 éves Néprajzi Múzeum történetében először kap olyan épületet, melyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg. A múzeum egy korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34.000 négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban - a millenniumi kiállításon - először mutatkozott be a nagyközönségnek. A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes magyar Napur Architect építésziroda által a jelenleg parkolónak használt Ötvenhatosok terére tervezett új múzeumépület egyszerre veszi figyelembe a park adottságait, valamint a környező városi szövet kapcsolódásait. Mellette, a Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése várhatóan az év első felében kezdődhet meg.


Nemrégiben az egyik projektelem átadására is sor került. Mikor nyit a Szépművészeti Múzeum?

Óriási kulturális adósságot törleszt a Liget Budapest Projekt, hogy hetven év után a látogatók ismét gyönyörködhetnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában, amely a projekt keretében nyerte vissza eredeti pompáját. Az épületrész egyedülálló falfestményeinek megújításán 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A rekonstrukciós munkálatok során a Román Csarnok felújítása mellett korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítanak ki az épületben. Egyfajta ízelítőként március 15 és húsvét között ingyenesen látogatható volt a Román Csarnok, most rövid időre ismét bezárt, hogy a szakemberek beköltöztessék a műtárgyakat, illetve berendezzék a múzeum kiállítótereit. A teljesen felújított, új állandó kiállításoknak otthont adó Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség számára.


A Szépművészeti Múzeumhoz kapcsolódik, és különleges érdeklődés övezi a Liget Projekt keretén belül megvalósuló barnamezős fejlesztést is, mely a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház helyén valósul meg. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ több mint 350 ezer, felbecsülhetetlen értékű műtárgy otthona lesz, a kivitelezése már előrehaladott állapotban van, az elmúlt hetekben tartották meg a bokrétaünnepét - azaz elérték a komplexum legmagasabb pontját - és ütemterv szerint 2018 év évégre elkészül, melyet követően megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése, és 21. századi feltételek közötti tárolása, restaurálása.

Mindeközben történik valami a parkban is? Ott is megkezdődtek a munkálatok, vagy azzal megvárják az épületeket?

Habár a Ligetben több helyen is építkezünk - vagyis új épületet emelünk korábban elbontott, vagy lebetonozott felület helyére -, sokat dolgoztunk azon, hogy a munkálatok közben is lehessen élvezni a parkot, a zöldet, akár gyerekekkel, kutyával, vagy biciklisen. Éppen ezért tavaly októberben megkezdtük a Városliget 100 hektáros parkjának felújítását, amely Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújítása. A kivitelezések első ütemében megújul a Vakok kertje, létrejön egy korszerű, a környező iskolák igényei szerint tervezett sport központ, valamint kialakításra kerül egy kutyás élménypark is, amelynek jelenleg már a tesztüzeme zajlik. Mindezek mellett megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is, hogy az épület felújításának befejezésével az azt övező természeti környezet is betölthesse funkcióját.

A smart megoldások mekkora szerepet kapnak a Liget projekt kapcsán?

A smart a Liget tervezésének az egyik központi eleme: nemcsak az egyes épületek, de a teljes park és a projekt esetében fontos vezérelv. A város legszínesebb közparkjában, ahol számtalan program közül lehet választani, alapvető elvárás, hogy a ligethasználók interaktív megoldások támogatásával választhassanak a különféle szabadidős megoldások közül. Hogy mindez milyen kedvezmények formájában ölt testet, milyen mobiltechnológiák formájában jelenik meg, ez már túl van a tervezési és koncepcióalkotási szakaszon, ezeknek az alapinfrastruktúrája mindenhol beépítésre kerül. Hasonlóan lényeges szempont a hatékonyság, amit szintén a smart megoldások tudnak támogatni. A

 





GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
lakások
Megőrülnek a magyar családok az otthonfelújítási támogatásért - Elérte a százezret az igénylések száma
Több mint százezer család igényelte otthona felújításához a vissza nem térítendő állami támogatást - közölte Zsigó Róbert, családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn Facebook-oldalán.Portfolio  2022. február 14. 09:47
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!